''Van Zelf Sprekend'' Werkwijzen
''Van Zelf Sprekend''


Psychosociale Therapie

In mijn werkwijze integreer ik methoden uit de klassieke en moderne psychologie op een manier die bij mijzelf en bij mijn cliënten past. Dit doe ik deels intuïtief, deels op grond van logische analyse, en vaak in overleg met jou als cliënt.

Zo kan een gesprek dienen ter inventarisering, ter analyse van een probleem, ter verdere verdieping of ter psycho-educatie (jou informeren over wat er op psychisch gebied speelt, hoe je daarmee kan omgaan, etc.).

Vaak werk ik met T.A. (Transactionele Analyse), omdat dit snel inzicht biedt in gedrag, innerlijke tegenstellingen en keuzemogelijkheden.

D.m.v. focussen kunnen we onderzoeken welke gevoelens, gedachten of inzichten in jou op dat moment om aandacht en bewustwording vragen.

Ter verdere verdieping kunnen we werken met deelpersonen, wat op ontelbaar veel manieren en op vele niveaus van diepgang mogelijk is.

Verder kunnen methodes als tekenen, schrijven, of andere creatieve uitingsvormen je helpen om contact te krijgen met nog onbewuste lagen in jezelf. Hetzelfde geldt voor het werken met dromen en visualisaties.
Bovendien kunnen deze werkwijzen worden toegepast om datgene dat bewust is geworden, te verwerken of te beïnvloeden op een diep niveau.

In mijn werk is er altijd aandacht voor het Innerlijk Kind in de cliënt. Soms gebeurt dit expliciet, soms meer tussen de regels door. Contact krijgen met je Innerlijk Kind en dit zelf leren koesteren en verzorgen, levert een enorme vrijheid, kracht en onafhankelijkheid op.

In de sessies met paren werk ik meestal volgens de methode van Harville Hendrix. Hierbij vraag ik, als de situatie dat toelaat, aan beiden om thuis zelf in de tussenliggende periode opdrachten uit te voeren. Door er ook samen thuis aan te werken, versterk je je onderlinge band en bereik je meer en sneller resultaten.
Tevens ben ik in het werken met paren sterk geïnspireerd door de Emotionally Focussed Therapy (EFT) van Sue Johnson. Zie verder Relatietherapie.

Bij de begeleiding van mantelzorgers van mensen met dementie richt ik mij vooral op de onderlinge relatie tussen hen en op de belastbaarheid van de mantelzorger. Mijn vaardigheden en kennis van de relatietherapie, neurologie en psychologie komen hierin samen. Zie verder Dementie.

Copyright © 2024 Betty Eisma Individuele therapie - Relatietherapie - Dementie
Wanneer - Doel - Hoezo - Visie - Werkwijzen - Wie
Contact en Route - Tarieven - Reacties - Links