''Van Zelf Sprekend'' Relatietherapie
''Van Zelf Sprekend''






Psychosociale Therapie

Op het moment dat je als partners besluit samen aan je relatie te werken, is er al veel gewonnen. In individuele begeleiding kan iemand veel bereiken (óók voor zijn relatie); met z’n tweeën kun je je relatie nog effectiever en diepgaander verbeteren. Immers, een tandem rijdt sneller als beiden trappen.

Het woord “relatietherapie” vind ik eigenlijk wat te zwaar. De relatie hoeft niet “ziek” te zijn om beter te kunnen worden. Wat is er mooier dan een sterke relatie, waarin beide partners onafhankelijk zijn en elkaar begrijpen, accepteren en bemoedigen tot verdere groei?

Wat zijn de mogelijkheden van relatietherapie?

  • jezelf beter leren kennen, ook je “donkere” kanten en je onderliggende behoeften (en deze leren aanvaarden);
  • inzicht krijgen in jouw partnerkeuze(s);
  • je (onderliggende) behoeften leren duidelijk te maken aan je partner, d.m.v. een betere communicatie;
  • je een zuiverder beeld van jouw partner vormen;
  • doelgerichter gedrag aanleren in de omgang met elkaar;
  • inzicht krijgen in wat juist déze relatie met déze partner jullie beiden aan mogelijkheden biedt om te helen en te groeien;
  • de behoeften van jouw partner net zo belangrijk leren vinden als die van jezelf;
  • leren hoe je jouw eigen fundamentele behoeften/verlangens en die van je partner wél kunt bevredigen, waardoor beiden zich veilig (gaan) voelen;
  • nog meer krachten en mogelijkheden bij jezelf ontdekken en ontwikkelen;
  • je meer bewust worden van het verlangen lief te hebben, “heel” te zijn, en vanuit liefde met elkaar om te gaan.

De begeleiding is soortgelijk als bij individuele sessies. Ik maak gebruik van dezelfde werkvormen, aangevuld met oefeningen volgens Harville Hendrix. Tevens is mijn werk met paren sterk geïnspireerd door de Emotionally Focussed Therapy (EFT) van Sue Johnson.

De werkvormen pas ik altijd aan mijn cliënten aan. Maar ongeacht de toegepaste methode, ben ik altijd op zoek naar het onderliggende verlangen dat iemand uit. Hoe onhandig mensen zich soms ook naar elkaar gedragen, er ligt altijd een verlangen onder. Het verlangen te worden gezien, te worden erkend, te worden gewaardeerd en te worden bemind door die belangrijke ander: je partner.

Soms blijkt in het verloop van de relatietherapie dat de partners tóch niet met elkaar verder willen. Zelfs dat kan – hoe verdrietig elke scheiding ook is – een goede beslissing zijn. Het kan nodig blijken om uit elkaar te gaan, opdat elk z’n eigen weg kan gaan en zich verder kan ontwikkelen, alleen of weer met anderen. Dan nog is het belangrijk om goed uit elkaar te gaan.

Besluit je samen om serieus aan je relatie te werken, dan voeren jullie (alleen en samen) tussen de sessies door opdrachten uit en zijn er ongeveer 10 sessies nodig. Het benodigde aantal sessies hangt af van de aanwezige zelfreflectie, communicatievaardigheden en zelfkennis en van de diepgang die je als koppel nastreeft.

Een korter traject is mogelijk, langer is gebruikelijk. Hier geldt net als bij individuele begeleiding: kleine veranderingen liggen vaak binnen handbereik; diepgaande veranderingsprocessen kosten vaak wat meer tijd.

Copyright © 2024 Betty Eisma Individuele therapie - Relatietherapie - Dementie
Wanneer - Doel - Hoezo - Visie - Werkwijzen - Wie
Contact en Route - Tarieven - Reacties - Links